Hyödyllistä tietoa Budapestista

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa aistii joka askeleella, että on Euroopan sydämessä. Se on kiehtova sekoitus keisariaikojen kaikuja, sosialismin muistoja ja toiveikkaana sykkivää markkinataloutta. Upea Tonava joki erottaa Budan ja Pestin. Budapest on kylpyläkaupunki hienoine shoppailu mahdollisuuksineen, ravintoloineen sekä kahviloineen ja kauniine maisemineen. Budapest on kaupunki jossa nähtävää ja koettavaa riittää päivä, viikko ja vuosikausiksi. Onhan tätä upeaa kaupunkia rakennettu vuosisatojen ajan ja jokaiselta aikakaudelta on omat ominaispiirteensä nähtävissä. Kaupungin arkkitehtuuri tarjoaa elämyksiä kävelyreissuille, kun vain muistat myös katsoa ylöspäin. Tarjolla on vanhoja kortteleita, mukavia puistoja ja luonnonkauniita paikkoja.

Liikkuminen

Lentokentällä toimii Fö-taxi, jonka kyydissä pääset helposti asuntoihin. Taksitolppa on heti ulko-oven läheisyydessä ja autoja on yleensä hyvin saatavilla. Kaupungilla ja palatessasi kentälle voit tilata samaisen Fö-taxin, puhelin : +36-1-222 2222, keskus puhuu englantia.

Julkisilla yhteyksillä pääset myös keskustaan, bussi 200E lähtee n. 15min välein A ja B terminaalin välistä, lippuja saa kuljettajalta tai pysäkillä olevasta automaatista, muista myös leimata lippu bussissa. Bussin pääteasema on Köbanya-Kispest asema, josta vaihdat Metroon, johon tarvitset uuden samanlaisen lipun.

Budapest on monipuolinen joukkoliikennekaupunki, jossa ovat käytössä kaikki perinteiset joukkoliikenteen muodot: raitiovaunut, maanalainen, lähiliikennejunat, johdinautot ja dieselbussit. Näiden lisäksi Budapestissä on jatkuvassa käytössä oleva hammasrata sekä köysirata. Lippuja löytyy monia vaihtoehtoja (esim. viikon lippu n. 20 euroa). Liput olisi hyvä ostaa valmiiksi etukäteen. Lippuja saa metroasemilta, joistain kioskeista sekä automaateista, joita löytyy metroasemien lisäksi monilta bussi- ja raitiovaunu pysäkeiltä. Yksittäiset liput pitää leimata ennen matkan aloittamista. Busseissa, raitiovaunuissa ja lähijunissa leimauslaite löytyy kulkuneuvon sisältä, yleensä läheltä ovia, metroasemilla leimauslaitteet ovat yleensä liukuportaiden lähellä. Unkarin sekä muiden EU-maiden yli 65-vuotiaat kansalaiset saavat käyttää Budapestin julkisen liikenteen BKV:n palveluja ilmaiseksi. Ota mukaan jokin henkilöllisyystodistus, jostä näkyy ikä sekä kansalaisuus.

Ostokset

Vaikka Unkarissakin hintataso nousee jatkuvasti, niin on siellä silti helppo tehdä edullisia ostoksia. Budapest tarjoaa loistavat ostosmahdollisuudet. Unkarista ja Budapestistä löydät monia hyviä ostospaikkoja ja ostosmahdollisuudet ovatkin todella hyvät. Kaupungissa on mm. suuria ja moderneja ostoskeskuksia, kalliita merkkiliikkeitä kuin myös ihastuttavia edullisempia pikkuputiikkeja. Budapestin turistialueella on Váci-kävelykatu joka on vilkas ja muodikas paikka tehdä ostoksia. Vacin alue on myös kaikkein kalleinta aluetta Budapestissa. Huomattavasti edullisempia ostospaikkoja löytyy paljon ympäri kaupunkia. Keskustassa edullista ostosaluetta edustaa mm. suuri kaarikatu, jossa on lukuisia kauppoja mm. Erzsébet ja Teréz körutin varrella. Viime vuosina on myös rakennettu monia hienoja ostoskeskuksia kaupungin alueelle ja ulkopuolelle kokonaisia ostosparatiisi alueita. Suurin ostoskeskus Westend City Center sijaitsee Pestin puolella, aivan Läntisen rautatieaseman (Nyugati pu, sin. metro) takana. Westendissä on (4 krs.) paljon eri alojen kauppoja ja putiikkeja, baareja, ravintoloita ja suuri elokuvateatteri. Yli 400 liikettä on avoinna ma-la klo 10-20. Ravintolat ja elokuvateatteri avoinna myös sunnuntaisin.

Yksi paikka jota ei voi yksinkertaisesti ohittaa jos Budapestissa lomailee on suuri kauppahalli. Kauppahallista löytyy monenlaista ostettavaa, erityisesti elintarvikkeita ja käsitöitä. Kauppahalli on vierailemisen arvoinen paikka vaikka ei mitään olisi ostamassakaan, jo pelkkä tunnelma tuossa hallissa on lumoava. Sisääntulokerroksessa on elintarvikkeet ja unkarilaiset herkkutuotteet. Yläkerrassa on unkarilaiset kädentaidot hienosti esillä. Suosituimpia unkarilaisia tuliaisostoksia ovat erilaiset käsityöt. Perinteiset käsin kirjotut kukkaisaiheiset pöytäliinat, paitapuserot, liivit, hameet ja hartiahuivit houkuttelevat ostajia. Myös käsinmaalatut lautaset, saviastiat, puuesineet, nuket ja nahkatyöt ovat suosittuja matkamuistoja. Zsolnayn ja Herendin posliini on maailmankuulua. Kommunismin kaikuja heijastavat vielä puumaatuskat sekä neuvostoarmeijan koppalakit ja muu neuvostoaiheinen tilpehööri. Elintarvikepuolelta suosituimpia viemisiä ovat herkulliset ja mausteiset makkarat, varsinkin salamit, monenlaiset paprikat ja paprikavalmisteet (kuivattuna, tuoreena, tahnana, jauheena) sekä tietysti kuuluisa unkarilainen hanhenmaksa, jota saa sekä tuoreena että säilykkeenä. Luonnollisesti Unkarin viinit kuuluvat myös useimpien tuliaisostosten joukkoon. Tokaji-viinit, varsinkin Aszú (tehty rusinoituneista rypäleistä), sekä Egerin viinit löytävät usein tiensä matkailijan viinikellariin. Väkevämmän liemen ystävät ostavat mukaansa Pálinka-viinaa, jota on mm. luumun (szilva), kirsikan (cseresznye), persikan (barack) ja päärynän (körte) makuisena. Unicum-yrttikatkerolikööri on suosittu juoma paikallisten lääkkeenä.

Lehel térillä on myös paikallisten suosima laadukas perustarvikkeiden kauppahalli, joka löytyy Lehel aukiolta (Lehel Tér). Erittäin kiva paikka ja halvempi kuin suuri halli.

Ravintolat

Ruokapaikkoja on valtavasti, alla muutama esimerkki.

Gundel ja Bagolyvár sekä Robinsson, kaikki viereisen puiston laidalla asuntojen lähellä, Állatkérti út 2. (eläintarhantiellä). Tasokas ravintola La Perle de Noir Munkacsy ja Andrassy kadun kulmassa.

Liszt Ferenc ter- puistikko/kävelykatu sekä Raday utca on täynnä mahtavia ruokapaikkoja ja terasseja.

Trattoria Pomo Dóro, Arany János str.9.

Trofea ketjun ravintolat, yksi hinta, syö ja juo mitä haluat, edullisesti, hyvää...mene nälkäisenä ja tilaa pöytä etukäteen! www.trofeagrill.hu

Nyrkkisääntö: käy niissä paikoissa joissa on paikallisiakin ihmisiä.

Luxus hotellien sunnuntaibrunssit (klo 12-15) ovat upeita ja melko edullisia sisältäen yleensä myös juomat. Esimerkiksi, Le Meridien, Erzsébet tér 9-10.puhelin: +36 20 460 2134, Gorinthia Grand Hotel Royal, Erzsébet krt. 43-49. puhelin: +36(1) 479 4000 ja Gundel Restaurant, Állatkerti út 2. (361) 468-40-40. Näitä paikkoja voi suositella lämpimästi ikimuistoiselle brunssilounaalle ja tietysti muulloinkin.

Herkullisen aterian yhteydessä voit kokeilla Unkarin monia hyviä viinejä. Erityisesti Tokajin alueen viinit ovat tunnettuja, tunnetuimpana varmasti "Viinien kuningas, kuninkaiden viini" eli jälkiruokaviini Tokaji Aszú. Punaviineistä tunnetuin lienee ”häränveri” Egri Bikavér ja hedelmäviina pálinka on myös suosittua. Kokeile rohkeasti myös muita vähemmän tunnettuja viinejä, esim. lähellä sijaitsevan Etyekin alueen valkoviinejä. Jos haluat käydä vain lasillisella, niin hyvin tyypillisiä unkarilaisia paikkoja ovat eräänlaiset viinibaarit borozót, joissa viiniä saa todella halvalla hanasta.

Kommunistisen ajan harmaus on kadonnut ja uusia ravintoloita nousee kuin sieniä sateella. Löydät varmasti makumieltymystesi mukaista, korkealuokkaista ruokaa. Unkarilaiseen keittiöön sisältyy paljon lihaa, patoja ja täyttäviä keittoja. Muista maistaa myös kansallisruokaa gulashia. Päivällisen kruunaa lasi Tokaji-jälkiruokaviiniä, jota on mukava viedä kotiinkin makumuistona Budapestista.

Useimmat ravintolat hyväksyvät luottokortit, mutta eivät kaikki, joten asia kannattaa varmistaa ennen ruokailua. Juomarahaa on tapana jättää noin 10% (15% erittäin hyvästä palvelusta), osa ravintoloista lisää sen valmiiksi laskuun, joten käy lasku tarkkaan läpi ja jos et ole varma, niin kysy sisältyykö palvelumaksu hintaan.Tippiä ei yleensä jätetä pöydälle lähtiessä vaan laskun loppusumma pyöristetään ylöspäin esim. 10% ja koko summa annetaan tarjoilijalle. Jos sinulla ei ole tasarahaa, kerro paljonko haluat maksaa ja paljonko haluat rahasta takaisin. Laskua kannattaa tutkia muutenkin tarkkaan, sillä varsinkin turistialueilla, esim. Váci utcalla tarjoilijat saattavat tehdä ”virheitä” ja laskuttaa liikaa.

Lisää unkarilaisesta ruoasta ja ravintoloista: budapest.travel/restaurants/

Kulttuuri

Edullisen ja elämyksellisen oopperakokemuksen voi saada vain muutamalla eurolla ostamalla lipun etukäteen, "vihreältä vyöhykkeeltä", joka siis on aivan piippuhyllyllä, eikä näiltä istumapaikoilta edes välttämättä koko näyttämö näy...mutta kokemus on enemmän kuin hintansa väärtti ja taiteellinen vaikutelma erinomainen. Parhailla paikoillakaan liput eivät ole kalliita joten kannattaa kokea kulttuurielämyksiä teattereissa oopperassa musikaaleissa operetissa yms. Lippuja voi tilata netissä etukäteen esim. www.jegymester.hu

Budapest on tulvillaan museoita, kylpylöitä ja kirkkoja, viihtyisiä kahviloita, komeita monumentteja ja kauniita siltoja. Viime vuosien aikana kaupunki on kunnostautunut silmissä. Ensimmäinen Tonavan ylittävä riippusilta on edelleen kaupungin komein. Piispa Gellertstä tehty Gellertmonumentti, seisoo samalla paikalla, josta Kristuksen kieltäneet pakanat heittivät piispan Tonavaan. Itävaltalaiset rakensivat Gellertin kukkulalle Citadelletin, pelotellakseen budapestilaisia kapinoimasta. Kukkulalta avautuu upea näkymä kaupungin yli. Näe kuninkaan linna, joka kurottuu korkeuksiin Budan puolella. Täällä sijaitsevat mm. historiallinen museo, kansallismuseo ja nykyhistoriallinen museo. Sekä Kultaisen kotkan apteekkimuseo, apteekki 1600-luvulta, jolloin sairauksia lääkittiin kuivatulla lepakkojauheella ja sisiliskoilla.

Tärkeimmät nähtävyydet ovat:

Sankarten aukio (Hösök tér)
Vajdahunyadin linna ja suuri puisto sen ympärillä
Szechenyin kylpylä
Andrássy bulevardi
Pyhän Tapanin kirkko ( Basilica, Szent István-bazilika)
Oopperatalo
Parlamenttitalo
Budan vuori ja sen alue
Citadella
Matiaksen kirkko
Kuninkaan linna
Kalastajan linnake
Ketjusilta
Eläintarha

Yhä useampi haluaa olla itsenäinen löytöretkeilijä ja seikkailija eikä enää mennä ryhmämatkoille. Oppaat jotka ennen työskentelivät ryhmien matkaoppaina ovat usein nyt freelancereita joilta voi ostaa itselleen sopivia räätälöityjä retkiä. Hinnatkin ovat edullisia kun ei ole useita väliportaita. Hyvä idea on vaikka ottaa ensimmäiselle päivälle opastettu kaupunkikierros julkisilla virallisen, ammattitaitoisen oppaan avustuksella ja samalla ostaa liput kulkuvälineisiin, kulttuuritapahtumiin yms. saatte henkilökohtaisen opastuksen aikana kysyä kaiken teitä kiinnostavista asioista maassa. Räätälöityjä opaspalveluja Suomeksi ja myös kuljetuksia. Oheisista linkeistä voitte pyytää tarjouksen: www.opas.hu

Budapest tarjoaa useita tutustumisen arvoisia ja mielenkiintoisia museoita. Oletpa sitten taiteiden, tieteiden tai historian ystävä, löydät varmasti museotarjonnasta mieleisesi. Museoiden pääsymaksut vaihtelevat. Suurin osa pysyvistä näyttelyistä ovat maksullisia. Osaan museoista EU-kansalaiset pääsevät katsomaan pysyvän näyttelyn maksutta, mutta erikoisnäyttelyihin tulee ostaa aina erillinen lippu. Suurin osa museoista on maanantaisin suljettu. Valokuvaus on useimmiten kiellettyä. Valokuvaus voi olla sallittua erillisen valokuvausluvan ostaneille. Lupa ostetaan museoiden lipunmyynnistä.

Turkkilaiset hallitsivat kaupunkia 1500-luvulla, mistä on muistona kylpyläkulttuuri, johon seuraavat sukupolvet ovat antaneet oman leimansa. Budapest on täynnä vaikuttavia, kokeilemisen arvoisia kylpylöitä. Eihän sitä joka päivä pääse uimaan marmorisiin mosaiikkialtaisiin ja suuriin kupolikattoisiin kylpylöihin. Budapestissa on myös paljon klassisen musiikin tarjontaa ja balettiesityksiä. Vai kuulostaisiko nukketeatteri tai mustalaismusiikki kiinnostavammalta? Vieraile myös maailmankuulussa oopperatalossa, joka on ehdottomasti yksi Euroopan kauneimpia. Auringonnousuun asti auki olevat yökerhot tarjoavat hieman vauhdikkaampaa ajanvietettä.

Terveys- ja kauneushoidot

Hoitopalvelut ovat Unkarissa hyvin edullisia, laadukkaita ja niissä käytetään alan viimeisintä tekniikkaa. Monet keskieurooppalaiset saapuvat Budapestiin hoitoihin. Suosittuja hoitoja ovat mm erilaiset hammashoidot (implantit, kruunut, hammaskuoret ja valkaisut), kauneusleikkaukset, iho- ja vartalohoidot. Konsultoimme mielellämme yhteydet alan parhaisiin ammattilaisiin.

Muuta

Usein kysytään voiko vesijohtovettä juoda, voi kyllä. Kaupungissa on EU-määräysten mukainen uudistettu moderni vedenpuhdistamo. Kaupan hapolliset ja hapottomat kivennäisvedet ovat edullisia jos niitä haluaa käyttää.

Rahanvaihto on sallittua vain virallisissa rahanvaihtopisteissä. Esim. correctchange.hu Rahanvaihtoon kadulla kaupustelijoiden kanssa ei kannata ryhtyä, sillä riski saada väärää rahaa on suuri ja toiminta laitonta. Unkarin valtionpankki määrittelee päivittäin 23 valuutan viralliset vaihtokurssit. Useissa pankkikonttoreissa on ympäri vuorokauden toimiva pankkiautomaatti. Keskustassa toimii ympäri vuorokauden myös useita rahanvaihtoautomaatteja. Pankit ja matkatoimistot voivat itse määritellä ja muuttaa vaihtokursseja keskuspankin merkitsemän kurssiin suhteuttaen. Rahanvaihtopisteissä on aina oltava näkyvissä kulloisetkin vaihtokurssit. Rahanvaihdossa saatu kuitti on hyvä säilyttää aina maasta poistumiseen saakka. Vaihtopaikkoja on monia ympäri kaupunkia. Pankeissa vaihtokurssi on usein hieman heikompi ja kaikkein epäedullisin kurssi on hotelleissa ja kauppakeskuksissa sekä turistipaikoissa.

Yleinen turvallisuus on Budapestissa kansainvälisesti vertaillen hyvä, mutta turistin on järkevä varautua tiettyihin tilanteisiin, jottei joutuisi huijatuksi tai taskuvarkaiden uhriksi. Suurin vaara kohdistuu yleensä turistin lompakkoon. Joukkoliikennevälineissä ja ostoskeskuksissa, toreilla ja ylipäätään kaikkialla missä on väentungosta on pidettävä tukeva ote käsilaukusta. Poliisi: valitse kansainvälinen hätänumero 112 tai Unkarin hätänumero 107! Puhelimitse saat myös tietää, missä voit tehdä rikosilmoituksen vieraalla kielellä. Jos joudut rikoksen uhrina tai muusta syystä poliisiasemalle, saat pyytäessäsi viranomaisen välityksellä yhteyden oman maasi konsuliin.

Unkarilaiset ovat kautta aikojen olleet loistavia keksijöitä, oheisena hauska video:


Budapest on omatoimimatkailijan paratiisi, on hyvä ottaa mukaan vähän seikkailumieltä koska kaupunki jaksaa yllättää joka käänteessä kunhan vain lähdet rohkeasti sitä valloittamaan. Moni on menettänyt sydämensä tälle hurmaavalle, Euroopan kauneimmaksikin kaupungiksi kehutulle Tonavan Helmelle!

Tänne on aina palattava yhä uudelleen!